Reflexologie

Reflexologie

Het uitgangspunt van reflexologie is dat het gehele lichaam zich weerspiegelt in de handen en voeten. Dat komt omdat alle zenuwen daar eindigen. Zo kan je contact maken met alle weefsels, spieren en organen in het lichaam. Veel mensen vinden het fascinerend hoe hoofdpijn, schouderpijn of een slechte spijsvertering te bemerken zijn op de voeten of handen. En ook hoe je door deze plekken te bewerken met een zachte druk, ze steeds minder gevoelig worden en de pijn in het corresponderende orgaan of weefsel minder wordt.

Reflexologie is een effectieve therapie omdat het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Wanneer je namelijk specifiek bepaalde plekken stimuleert door er op te drukken komen er impulsen over de zenuwen en wordt de desbetreffende plek gestimuleerd om weer in balans te komen. Reflexologie werkt vooral op het autonome zenuwstelsel. Dat bestuurt de spieren en klieren waar we zelf nauwelijks bewust van zijn. Zoals die van het spijsverteringsstelsel en de hormoonklieren. Door het haastige bestaan in deze tijd is het evenwicht tussen het lichaam in actie en in rust vaak ernstig verstoord en kunnen spieren en klieren niet naar behoren werken.

Reflexologie maakt dat deze organen weer gaan functioneren als bij een lichaam in rust. Dat de bloedcirculatie verbetert en de spieren zich ontspannen. Ook verbetert de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel en worden afvalstoffen afgevoerd. Dat laatste is heel belangrijk omdat veel gewrichtsklachten ontstaan door gifstoffen. Het lichaam kan minder efficient werken als er veel extra ballast is in de vorm van gifstoffen.

De effecten van de behandeling

Reflexologie wordt als heel ontspannend ervaren. Juist omdat voeten en handen veel werk verrichten. Daarbij komt dat voeten veel gewicht dragen en vaak opgesloten zijn in schoenen.

Na de behandeling kan het zijn dat je je heel licht voelt, geen pijn meer hebt of dat je heel slaperig bent. Ook kan het zijn dat opgekropte gevoelens of vermoeidheid los komen. De positieve resultaten houden wellicht niet aan tot de volgende behandeling maar chronische klachten worden vaak minder hevig. Naarmate je die vaker behandelt wordt de periode zonder pijn en ongemak langer.