Massage

De positieve effecten van massage

Massage is een investering in jezelf. Misschien omdat je fysieke klachten hebt en je je weer fit wilt voelen. Of omdat je merkt dat je teveel werkdruk, stress of emotionele spanningen hebt ondervonden en je balans zoekt. Massage heeft veel effecten zowel op fysiek als geestelijk welbevinden:

  • Bevordering van herstel na fysieke aandoening
  • Afname pijn
  • Vermindering van stress/angst/depressie
  • Verhoging weerstand
  • Verbetering van prestaties en concentratievermogen
  • Verbetering slaappatroon
  • Meer energie en vitaliteit

Wetenschappelijk bewezen

Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de resultaten van massage op lichaam en geest te verklaren. Recent verschenen de resultaten van een onderzoek in Journal of Alternative and Complementary Medicine. Dr Mark Rapport leidde dit onderzoek in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de Verenigde Staten. In dit onderzoek werden de resultaten van de Zweedse massage technieken en de resultaten van een lichtere massage -bestaande uit zachte aanrakingen- onderzocht. Het bloed van de personen werd onderzocht zowel voor als na de massages. Er was geen twijfel over dat de er significant positieve veranderingen te bemerken waren in de samenstelling van het bloed na de massages.

Effecten van de Zweedse massages waren zowel op cel niveau als op hormoon niveau te meten. Zo was er een duidelijke stijging van de lymfocyten. Deze witte bloedcellen zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van het afweersysteem. Verder nam het niveau van cortisol af. Cortisol is een hormoon dat geproduceerd wordt bij stress. Interessant was de afname van een hormoon dat actief is bij agressief gedrag. Samengevat, er werd geconcludeerd dat een Zweedse massage stress en agressie vermindert en het immuunsysteem verbetert.

Een lichte massage werkt op een andere manier op het lichaam. De zachte aanrakingen zorgen ervoor dat het hormoon oxytocine toeneemt. Dit hormoon produceert de perceptie van veiligheid en welzijn. Het laat het lichaam tot rust komen en zorgt ervoor dat je beter met stress kan omgaan. Een ander effect is de afname van corticotropin releasing hormone (CRH) een substantie dat de productie van cortisol stimuleert. Een lichte massage zorgt dus voor een gevoel van welzijn en veiligheid en vermindert stress.

Een prachtig instrument

Het lichaam werkt als een prachtig instrument. Het is fascinerend hoe alle cellen, weefsels en organen op elkaar afgestemd zijn. Hoe geest en lichaam met elkaar verbonden zijn. Massage zorgt ervoor dat het lichaam weer als een geheel gaat werken. De bloedcirculatie neemt toe zodat voedingsstoffen en zuurstof beter bij alle cellen kunnen komen. Ook kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden.

Dit punt is heel belangrijk omdat afvalstoffen ervoor zorgen dat gewrichten minder goed gaan werken, nierstenen ontstaan, cellulitis gevormd wordt en vermoeidheid veroorzaakt wordt. Spieren worden soepeler na een massage. De mobiliteit neemt toe. Pijn wordt vermindert door de productie van endorfines, pijnstillers die door het lichaam zelf worden gevormd. De huid wordt beter doorbloed, ziet er stralender uit en wordt elastischer.

Massage geeft een prikkel tot verbetering van de stofwisseling. Omdat het lichaam in staat van rust en herstel komt is er een grotere productie van spijsverteringsstappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Massage verlaagt ook de hartslag en verdiept de ademhaling. Een massage waar ook druk uitgeoefend wordt op specifieke punten die het zenuwstelsel stimuleren zorgt voor een stimulans van het zelfgenezend vermogen.

Ieder mens reageert anders

Ieder mens reageert op een andere wijze. Er zijn personen die direct van alle pijn af zijn na een massage. Andere voelen pas het totale effect na twee dagen. De fysieke reactie op de eerste massage is ook niet dezelfde als de reactie op een massage na al een reeks gegeven massages. Zo is wetenschappelijk ondervonden dat het effect van een massage op het afweersysteem toeneemt als de massage regelmatig wordt gegeven. Ook het effect op de afname van stress wordt steeds sterker.

Het is wel belangrijk om na een behandeling rust te kunnen nemen. En zo het maximale effect van de massage te bereiken. Tijdens de massage wordt het lichaam aangezet om balans te zoeken en te herstellen. En dat gaat door als het lichaam rust krijgt. van het zelfgenezend vermogen.

Bewust worden van je lichaam

Massage helpt om je bewuster te laten zijn van je lichaam. Veel mensen zijn er helemaal aan gewend om continu de spieren van hun schouders aan te spannen. Dat zorgt voor veel schouderklachten en voor pijn die uitstraalt naar nek en hoofd. Tijdens de massage wordt je je ervan bewust hoe het is om die spieren los te laten en om je schouders laag te houden. Om de armen los te laten en enkel de spieren aan te spannen voor fysieke activiteit en niet als reactie op stress en of emoties.

Een massage is een beginpunt om bewuster te worden van een goede houding, een diepere ademhaling en het ontspannen houden van de spieren. Ook motiveert het vaak tot een gezonder eetpatroon en meer beweging. Niet voor niets zijn er steeds meer werkgevers die de drempel naar massage steeds lager maken voor het personeel. Een gezonde werknemer die beter met stress en werkdruk kan omgaan haalt de investering er ruimschoots uit.

De effecten van de behandeling

Na de behandeling kan het zijn dat je je heel licht voelt, geen pijn meer hebt of dat je heel slaperig bent. Ook kan het zijn dat opgekropte gevoelens of vermoeidheid los komen. De positieve resultaten houden wellicht niet aan tot de volgende behandeling maar chronische klachten worden vaak minder hevig. Naarmate je die vaker behandelt wordt de periode zonder pijn en ongemak langer.